Delovanje cepiv proti covid-19 (.doc datoteka)

Prof. dr. Alojz Ihan
predstojnik Katedre za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani

Vprašanja in odgovori

V kolikor imate kakršnokoli vprašanje vezano na COVID – 19 nam ga posredujte na e-mail: covid19@sma.si in poskrbeli bomo, da bo na vprašanje odgovoril strokovnjak z izbranega področja.

VPRAŠANJE:

Spoštovani!

Na internetu sem našla članek, ki že v letu 2008 govori o SARS-CoV2 in celo SARS-CoV3 (9. vrstica povzetka):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2395109/

Kaj naj si človek misli o tem?

ODGOVOR:

Avtorji članka, objavljenega l. 2008, so preučevali tehnike za vstavljanje virusnih genskih odsekov v bakterijske plazmide. Kot modelne genske fragmente za vstavljanje so izbrali en genski fragment virusa hepatitis C, dva genska fragmenta virusa ptičje gripe (H5N1) in tri genske fragmente virusa SARS Cov (tistega iz leta 2004). Slednje so imenovali fragment Cov1, Cov2 in Cov3.

Avtorji članka iz l. 2008 seveda niso mogli vedeti, da bo nekoč Cov2 postalo zloglasno ime za nov virus in da bodo članke o koronavirusih začeli prebirati tudi zdravniki, ki niso vajeni brati mikrobioloških “metod – in lahko zato v tem primeru pride do vtisa, da je bil Cov 2 odkrit že leta 2008, čeprav gre v resnici le za ad Hoc poimenovanje genskih fragmentov SARS-a in ne virusov – ki jih takrat še ni bilo.

VPRAŠANJE:

Spoštovani dr. Ihan. Najprej čestitke za odgovor v imenu oz. na prošnjo zdravniške zbornice. Pojavil se je članek, ki ga verjetno poznate, o tem zakaj imajo nekateri bolniki hujši potek.

https://science.sciencemag.org/content/early/2020/09/23/science.abd4585

Eden od spoštovanih kolegov ginekologov je v debati omenil, da ta članek pomeni, da predhodno cepljenje npr. proti gripi lahko vpliva na težji potek Covid – 19. Menim, da ta članek ne aplicira na to ampak, če vpliva ali pa, če se napačna informacija razširi sedaj bo cepljenje proti gripi velik problem. Lepo vas prosim za mnenje.

ODGOVOR:

Spoštovani, poznam članek, o njem smo veliko razpravljali in bomo tudi pri nas začeli določati protitelesa proti INF 1. To je eden od zadnje čase pogostih člankov, ki dokazujejo, da pri nekaterih specifičnih imunskih deficitih (v tem primeru sekundarni deficit INF 1 zaradi avtoprotiteles) Covid – 19 poteka težje. Niti malo pa avtorji ne nakazujejo, da bi lahko bil o cepljenje proti gripi vzrok nastanka avtoprotiteles proti INF 1. Obstoj anti IfN1 protiteles pač manjša učiinkovitost IFN1 odziva in morda tudi cepljenja, ne vidim pa razlogov, da bi cepljenje s tem , ko požene tudi IFN1 odziv, manjšalo učinkovitost odziva proti sars cov2, prej obratno.

Gre torej za zelo zanimiv članek o Covid – 19, na katerega pa se je neupravičeno navleklo mnenje, da dokazuje nekaj, česar ni prav nikjer v tem članku.

VPRAŠANJE:

Spoštovani,

Te dni sem z več koncev dobil članek, ki dokazuje, da cepljenje proti gripi povečuje tveganje za hud potek Covid – 19. Kaj naj svetujem pacientom?

https://www.researchgate.net/publication/344270570_Positive_association_between_COVID-19_deaths_and_influenza_vaccination_rates_in_elderly_people_worldwide

V članku je mehiški profesor gozdarstva in genetike Christian Wehenkel zbral podatke o stopnji cepljenja starejših v 39 državah in jih primerjal s smrtnostjo starejših za Covid – 19 v taistih državah. Dobil je pozitivno korelacijo med stopnjo cepljenja in smrtnostjo za Covid – 19.

ODGOVOR:

Rezultat je zgolj asociacija med cepilno politiko držav in smrtnostjo Covid – 19 v taistih državah. Nič pa študija ne pove o vplivu cepljenja proti gripi na potek Covid – 19, saj avtor ni primerjal poteka Covid – 19 pri konkretnih ljudeh , ki so bili cepljeni, in pri tistih, ki niso bili cepljeni.